Categorie
Bezienswaardigheden

Tempels

De Balinezen zijn erg religieus en streven het Bali-hindoeïsme na. Zij zien hun eiland als een wereld van goden en demonen. Een kwart van het inkomen gaat op aan de verering van de voorouders en goden. Zo zal men in elk huis een offerplaats vinden. En in ieder dorp minimaal 3 tempels. De Pura desa (dorpstempel), de Pura puseh ( tempel voor de stichter van de dorp) en de Pura dalem (tempel voor de overledenen).

Hier een opsomming van tempels die zeker het bezoeken waard zijn.

Pura Besakih
De Pura Besakih wordt de moedertempel van Bali genoemd en ligt op de zuidelijke helling van de berg Gunung Agung (3.142 meter) op een hoogte van ca. 1.000 meter. Het is een heilig tempelcomplex gelegen op een berg en bereikbaar via een lange trap. Het dateert van de 14de tot de 18e eeuw. De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen. Ze zijn verdeeld over verschillende terrassen met meerdere Meru’s en paviljoens. In 1963 ontsnapte de Pura Besakih te nauwer nood aan een ramp toen de Gunung Agung uitbarstte en de lavastroom rakelings langs het complex af ging.

Tanah Lot
Tanah Lot is een zee tempel dat ligt op een rots vlak voor de kust. Het is de beroemdste tempel en bekendste toeristische trekpleister van Bali. Deze tempel maakt deel uit van een reeks tempels langs de zuidkust van Bali. Tanah Lot betekent “Land midden in de zee” of “Sunset Temple” en is opgedragen aan de beschermheiligen van de zee. De Tanah Lot tempel zelf wordt volgens de legenden beschermd door zeeslangen die zich bevinden in de grotten onder de tempel. Het verhaal gaat dat in de vijftiende eeuw de priester Nirartha een nacht had door gebracht op de rots en hem inspireerde om er een tempel te bouwen.

Tirta Empul
De Tirta Empul tempel ligt in Tampak Sering. Deze tempel wordt tot één van de zes belangrijkste tempels van Bali beschouwd. De naam “Tirta Empul” betekent “kristal heldere stroom” waarmee wordt aangeduid dat het wordt gebruikt als heilig water voor religieuze ceremonieën. De heilige bron heeft volgens de Balinezen heilzame krachten. Zodoende gaan zij elk jaar een keer naar Tirta Empul om zich hier te baden. Het verhaal gaat dat de god Indra deze bron heeft gemaakt als weerwoord op een giftige bron van een slechte demonenkoning.

Pura Ulun Danu Bratan
Hoewel alle tempels op Bali erg mooi zijn, springt de Ulun Danu Bratan tempel er echt uit. De tempel ligt aan de rand van het kratermeer Bratan in het midden van het eiland op iets minder dan een uur rijden vanaf Ubud. Het kratermeer ligt tussen diverse bergen in, het is hoger gelegen en daardoor is het er een stuk koeler dan op de lager gelegen gebieden op het eiland.

Brahma Arama Vihara
Wat hoger in de heuvels ligt dit mystieke boeddhistische klooster. Het is het enige boeddhistische klooster van Bali (ook wel de kleine Borobudur genoemd) en wordt bewoond door enkele Balinese boeddhistische monniken. Het klooster is in 1970 gebouwd en biedt een prachtig uitzicht over het land en de zee van Noord-Bali.